Kostplan

De første 2 uker etter innleggelse av mageballong

Det er viktig at du følger kostplanen så magen din kan tilpasse seg den innsatte mageballong best mulig. For å få suksess med behandlingen er det nødvendig å kombinere diett og trening med mageballongen. Sørg for å spis nok proteinrik mat, og spis denne først når du skal innta mat. Protein er viktig for musklene, og proteinmangel kan føre til muskeltap, men også hårtap! Varier måltidene så du hele tiden får nok av de forskjellige næringsstoff. Du får en intravenøs væske under prosedyren som vil hjelpe med å unngå dehydrering de første 48 timer.

Dag 0 til 3           KUN KLARE VÆSKER

                             50 ml hver time, små slurker 

Dag 4 til 7           KLARE VÆSKER – MYK/MOST MAT

                                

Dag 8 til 12         NORMAL MAT

Dag 1-3 Klare væsker

Det er viktig du kun inntar klare væsker de første 3 dager etter innsettelsen av mageballongen, da magen skal tilvenne seg ballongen. Følger du ikke dette, vil du få magekramper, kvalme og oppkast.

Du bør drikke et halvt glass med væske hver time for å unngå dehydrering. Det er veldig viktig du porsjonerer væsken i løpet av timen, med små slurker om gangen.

Forslag til væsker:

Juice blandet med vann

Buljong eller klare supper

Urtete

Unngå følgende:

Musserende væsker/produkter med kullsyre. Disse vil føre til oppblåst mage som gir smerter og oppstøt.

Koffeinholdige drikker da disse fører til økt syreproduksjon i magen, som kan føre til irritasjon.

Dag 4-7 Myk mat

Dersom du tåler væskene fra dag 1-3 så kan du nå starte med myk mat. Du skal porsjonere ditt inntak til 4 eller 5 små måltider om dagen. Du skal ikke spise store måltider.

Sats på å spise 3-4 spiseskjeer med myk mat, opp til 5 ganger om dagen. Dersom du nærmer deg metthetsfølelse, så stopp med å spise. Det er veldig viktig du fortsetter med å drikke et halvt glass med væske hver time for å unngå dehydrering.

Forslag til mat:

Yoghurt uten müsli eller frukt

Gresk yoghurt/skyr med lav fettprosent. (lett varianter)

Smoothies

Kokt og moste grønnsaker (og supper)

Velkokt, tynn havregrøt

Skummetmelk eller lettmelk

Dag 8-14

Hvis du tåler den myke/moste maten, kan du nå langsomt starte med normal mat. Hvis det fortsatt er vanskelig med den myke maten, så fortsett med den i noen dager mer.

Det er viktig du tygger maten godt og minst 20 ganger, da dette fører til at maten kan lettere komme forbi ballongen. Husk å spis og drikk langsomt, da ballongen begrenser hvor mye du kan innta. Hvis du spiser for mye vil du få magekramper, kvalme, sure oppstøt og oppkast. Spis maks 4 spiseskjeer opp til 5 ganger om dagen. Drikk aldri sammen med at du spiser, da magen ikke har plass til begge deler samtidig. Vent en time fra du har spist til du drikker, og husk å drikk et halvt glass med væske hver halve time for å unngå dehydrering.

Forslag til mat:

Gresk yoghurt/skyr med lav fettprosent. (lett varianter)

Hytteost/Cottage cheese

Ristet brød

Havregrynsgrøt

Eggerøre

Fisk

Kylling

Moste grønnsaker (potetmos o.l.)

Velkokt ris

Myk frukt uten skinn

Etter 14 dager – Spis vanlig, sunn mat

Du kan nå starte langsomt med å gå over til en vanlig kost og vanlig, sunn mat, så lenge du ikkje har problemer med myk mat og væsker. Du må ikke spise mer enn 3-4 måltider om dagen, da magen skal ha tid til å tømmes mellom måltidene. Tygg maten godt, minst 20 ganger, så setter den seg ikke fast. Hvis du får det dårlig med kvalme og oppkast, er det anbefalt du går tilbake og spiser noen måltider med myk mat og/eller væsker før du prøver med normal mat igjen. Unngå sterk og klistrete mat, og drikk en slurk vann etter måltidene for å rense ballongen. Viss du får det dårlig etter et måltid (kvalme, sure oppstøt, magekramper, raping) er det et tegn på at du har spist mere enn magen din tåler. Her er det best å vente 6-8 timer med å spise et normalt måltid igjen, og spis myk mat eller væsker. Når du går tilbake til vanlig mat, så spis små porsjoner. Unngå drikke samtidig med maten, og vent en time etter måltidet før du drikker.

Husk at alle mager er forskjellige, og mennesker med mageballong tolererer alle ulike mengder og typer med mat.

Forslag til måltider:

Frokost

Ristet brød med smør, syltetøy eller ost

Eller

2 spiseskjeer havregryn med 100 milliliter melk

Lunch

50-60 gram fisk, kylling, bønner, linser eller egg

1-2 spiseskjeer kokt ris, eller 1-2 spiseskjeer kokte/moste grønnsaker eller 1-2 små kokte poteter

30 gram gresk yoghurt eller 1 spiseskje med olivenolje

Et lite stykke frukt

Middag

50-60 gram fisk, kylling, bønner, linser eller egg

1-2 spiseskjeer kokt ris, eller 1-2 spiseskjeer kokte/moste grønnsaker eller 1-2 små kokte poteter

30 gram gresk yoghurt eller 1 spiseskje med olivenolje

Et lite stykke frukt