Kostplan

De første 1 uk etter innleggelse av mageballong

Det er ytterst viktig at du følger denne kostplanen så magen din kan tilpasse seg din nye mageballong best mulig. Vær oppmerksom på at denne kostplanen kun er en veiledende plan, og at det er veldig individuelt hvor fort kroppene våre vender seg til ballongen. Hvilke mengder og hva slags type mat som kan tolereres med mageballongen, er også veldig forskjellig fra person til person. Hvis du på noe tidspunkt under tilvenningsperioden føler at du går for fort frem i planen, så fortsett med den typen mat du tolererer fint i en dag eller to til, før du går viderere. Kjenn etter hvordan kroppen og magen din har det, vær tålmodig, og prøv deg forsiktig fram!

DAG 0 - VANN, ISBITER OG SAFTIS

På selve anleggelsesdagen, kan du kun drikke vann eller sakte suge på ispinner eller isbiter. Det er veldig viktig at du maks drikker 50 ml vann per time – ikke på én gang, men fordelt på små slurker i løpet av timen. Den intravenøse væsken du får etter anleggelsen, vil hjelpe med å holde deg hydrert det første døgnet etter inngrepet. Alle typer is uten melk eller klumper er gode alternativer, og vil gi deg følelsen av noe friskt og kaldt uten at det fyller i magen din over ballongen.

DAG 1 - KLARE VÆSKER

Den første dagen etter anleggelsen er det veldig viktig at du holde deg til klare væsker for å gi magen din ro for å vende seg til ballongen. Hvis du drikker noe annet enn dette, kan det føre til oppkast, kramper og kvalme. For å ikke bli dehydrert, må du fortsatt drikke små volum væske, fordelt over tid. Drikk maks 50 ml per time, i små slurker.

Forslag til klare væsker

Vann – gjerne med sitron eller friske urter i for variasjon

Saft

Utvannet juice

Urtete

Proteinvann – ikke proteinshake

Buljong – uten klumper

Unngå drikker med kullsyre og koffein, da disse kan gi luft i magen og øke produksjonen av magesyre som kan gi smerter, irritasjon og opgulp.

Dag 2 + 3 - FLYTENDE KOST

Hvis din mage tolererer de klare væskene, kan du nå sakte men sikkert tilføye blendet, most og tykkflytende matvarer. Spis kun 3-4 spiseskjeer av gangen, opp til 5 ganger om dagen. Og spis kun til du ikke lenger er sulten – ikke mett eller overmett. Fortsett å drikke 50 ml væske per time for å ikke bli dehydrert.

Forslag til flytende kost

Yoghurt uten fruktklumper

Smoothies

Kokte og puréede grønnsaker og supper

Fruktmos

Kokt, tynn havregrøt på vann eller melk

Melk

Gelé

Protein- og måltidsdrikk*

*Drikk gjerne ved behov for ekstra energi i en enkel form. Disse skal ikke erstatte vanlig mat over en lengre periode.

Dag 4 - MYK KOST

Dersom den flytende kosten går fint, kan du nå gå videre til mat med mer fast konsistens, som krever mer tygging og arbeid. Hvis du opplever ubehag eller føler at du går for fort fram, så hold deg til flytende kost i enda et par dager.

Det er veldig viktig at du tygger maten ordentlig grundigt (minst 20 ganger), helt til den blirr en flytende masse som enkelt kan passere mageballongen. Du skal også gi maten tid til å forlate magen før du spiser igjen. Ta deg tid til å spise og drikke, og vær oppmerksom på hva som skjer og hvordan magen din reagerer. Det er stor forskjell på å føle seg ikke-sulten/tilfredsstilt og mett eller overmett. Overspisning vil resultere i magekramper, kvamle, oppkast og illeluktende rap.

Du må ikke spise og drikke samtidig. Den plassen som er igjen i magen, over ballongen, kan kun rumme enten mat eller væske på én gang. Stopp med å drikke én time før du spiser, og unngå å drikke den første timen etter et måltid. Væske kan samle seg over ballongen og forårsake sure oppstøt, oppkast og ubehag – spesielt ut over kvelden hvis du drikker for mye i løpet av dagen.

På den andre siden er det viktig at du drikker for å ikke bli dehydrert. Fortsett med å fordele væskeinntaket i små slurker mellom måltidene. Hvis du på nåværende tidspunkt kan drikke 50 ml uten problemer, og føler deg dehydrert og/eller veldig tørst, kan du forsiktig øke til å drikke 70 og deretter 100 ml i timen.

Forslag til myk mat

Cottage cheese eller andre myke oster

Ristet loff

Havregrøt

Kokt egg/eggerøre

Kokt eller most fisk eller kylling

Hermetisert tunfisk, makrell, laks eller sardiner

Kokte grønnsaker, inkl. frossen wokmix

Avokado

Potetmos eller grønnsaksmos

Myk frukt uten skall

Bær

Tofu

Husk at alle mager er forskjellige, og mennesker med mageballong tolererer alle ulike mengder og typer med mat.

Forslag til måltider:

Frokost

 • Ristet brød med smør, syltetøy eller ost
  Eller
 • 2 spiseskjeer havregryn med 100 milliliter melk

Lunch

 • 50-60 gram fisk, kylling, bønner, linser eller egg
  1-2 spiseskjeer kokt ris, eller 1-2 spiseskjeer kokte/moste grønnsaker eller 1-2 små kokte poteter
 • 30 gram gresk yoghurt eller 1 spiseskje med olivenolje
 • Et lite stykke frukt

Middag

 

 • 50-60 gram fisk, kylling, bønner, linser eller egg
  1-2 spiseskjeer kokt ris, eller 1-2 spiseskjeer kokte/moste grønnsaker eller 1-2 små kokte poteter
 • 30 gram gresk yoghurt eller 1 spiseskje med olivenolje
 • Et lite stykke frukt
Etter 5 dager - TRAPP OPP TIL NORMAL MAT ETTER TOLERANSE

Når din mage tolerer det, skal du kunne spise helt vanlig, sunn og variert mat. Det er ingen matvarer som i seg selv er farlige eller forbudte. Det viktige er mengden mat du spiser, og at du bruker nok tid og tygger maten tilstrekkelig lenge. Noen matvarer er dog vanskeligere å fordøye med ballongen, og kan spesielt være problematiske tidlig i forløpet. Dette gjelder typisk rødt kjøtt, pasta, ris, hvitt brød og bakverk samt grovt og kompakt brød og rugbrød, fet mat, koffein og brus/kullsyre. Du må hele tiden være oppmerksom på hva magen din egentlig forteller deg, og lære å skelne det å være tilfreds fra å være mett eller overmett.

Bruk nok tid på måltidene dine, og spis sakte. Fortsett med å tygge maten grundig, før du svelger den, for å unngå at matbiter setter seg fast på ballongen. Hvis du sluker maten for fort, og uten å tygge den, kan den bli værende i magen i 10-14 dager, og det kan forårsake ubehag og smerte.

Dersom du stadig vekk opplever kvalme, dårlig ånde, rap eller oppgulp, magekramper, oppkast og sure oppstøt, anbefaler vi at du faster (hverken spiser eller drikker) i 8-12 timer for så å gå tilbake til flytende kost i 1-2 dager. Dette vil gi magen din ro. De nevnte symptomer, er tegn på at du enten spiser for fort, overspiser eller spiser mat som magen din ikke kan tolerere på nåværende tidspunkt.

Det tar tid å vende seg til ballongen, og du skal selv finne ut av hva som fungerer for deg og ikke. Hva du kan og ikke kan tolerere, kan også endre seg i løpet av forløpet, så matvarer som har gitt deg problemer innledningsvis, kan du godt mulig spise uten problemet på et senere tidspunkt.

Du oppnår utvilsomt best suksess ved å kombinere mageballongen med passende kost og regelmeessig trening. Spis en variert og sund kost med matvarer du kan lige. Start heller med mindre porsjoner en foreslått nedenunder, og øk etter toleranse. Det er viktig, at du får nok næring og energi, men unngå å overspise for å «teste» ballongen – stopp når du ikke er sulten.

Eksempel på kostplan

Frokost

En skive toast med lett smøreost, skinke eller cottage cheese

Eller

2 ss. havregryn med 100 ml skummetmelk med 1 stk. frukt og kanel

Eller

1 knekkebrød med 1 kogt egg

Eller

1.5 dl Skyr 0.1%/yoghurt med 1 ss. sukkerfri musli og  ½ banan eller eple

Lunsj

50-150 g salat av fritt valg, tomat, agurk, paprika, gulerot

50-100 g kylling, fisk, bønner, tunfisk, linser eller egg

2 ss. bønner eller cottage cheese

1-2 ss. lett rømmedressing

Eller

Eggerøre av 2 egg og 1 ss. cottage cheese

Eller

1 skive rugbrød med ½ avocado

Ett glass (150 ml) eplejuice

Eller

2 knekkebrød med ost/skinke og makrel i tomat + agurk

Ett glass (150 ml) skummetmelk

Eller

1 speltlompe med pesto, ost/skinke og salat

1 pære

Middag

50-100 g kylling, fisk, tun, linser, tofu, egg

50-150 g kokte grønnsaker eller 150 g salat

2 ss potetmos eller mos av søtpotet, rotgrønnsaker eller 1-2 medium poteter

1-2 ss. light dressing/rømmedressing

Eller

2 dl grønnsakssuppe

1 kokt egg

1 skive rugbrød

Tynt lag smør

Eller

Omelett av 2 egg med 50-100 g grønnsaker av fritt valg (fx. løk, sopp, paprika, oliven osv.)

1 skive rugbrød

Mellommåltid eller snacks

1 liten skål (1.5 dl) skyr/lett yoghurt

Eller

1 lite stykke frukt eller grønnsak

Eller

1 ss./liten håndfull nøtter eller tørket frukt

Eller

1 knekkebrød med kokt egg eller magert pålegg

Lykk til!

Kontakt os

Nordic Gastric Balloon

E-mail Adresse
Ring til os

(+45) 53 56 33 31

Besøk os

Valby
Søndre Fasanvej 90, 1. th.
DK-2500 Valby

Aarhus
Endoskopiklinikken Århus A/S
Jens Baggesens Vej 88E
DK-8200 Århus N

Stockholm
Västgötagränd 9
118 28 Stockholm

Malmø
Övägen 8
216 42 Limhamn
Sverige
Tlf.: 0707-99 73 36

Göteborgsregionen
Borgmästaregatan 5B434 32
Kungsbacka